Dirigent

Henk Trommel

Henk Trommel had al vanaf zijn kinderjaren muzikale interesses en kreeg vanaf  zijn 8e jaar orgelles van de plaatselijke Aalsmeerse muziekleraar, dirigent en organist  Jan Griekspoor.

Op 11- jarige leeftijd begeleidde hij voor het eerst een kerkdienst.

Later nam hij orgelles bij de organist  Piet van Egmond. Hij vervolgde zijn studie aan het “Sweelinck Conservatorium” van  Amsterdam. In de jaren 1980 / 81 rondde hij die studie af met het behalen van de diploma’s Orgel – B en het solistendiploma Orgel – C (cum laude). Daarnaast studeerde hij Koordirectie en Kerkmuziek bij o.a. Klaas Bolt, Jan Boeke, Jan Pasveer en Simon C. Jansen.

Momenteel is Henk Trommel op veel terreinen werkzaam.
Hij is als organist en cantor verbonden aan de Kruiskerk te Amstelveen en treedt regelmatig op als orgelsolist. Verder is hij dirigent en continuo – begeleider van het Kruiskerkprojectkoor in de muzikale Vesperdiensten met o.a. Bach, Buxtehude en Telemann cantates. In deze cantates treden solisten op en worden begeleid door een barokensemble.

Hij leidt “Het Bindingkoor” in Aalsmeer en twee grote klassieke verenigingen, te weten “Zang Edam” te Edam en de C.O.V. “Stella Maris” te Lelystad. Met deze koren voerde hij een uitgebreid scala van composities uit, variërend van oude – en moderne à capella muziek, motetten, cantates en missen tot grote werken zoals o.a. het Magnificat, de Matthäus – en Johannes Passion van Bach, The Messiah van Händel,  Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem van Mozart, Carmina Burana van Orff  en Le Roi David van Honnegger etc. In januari 2000 leidde hij tijdens een millenniumconcert  “Stella Maris” bij de première van het oratorium “De Novissimis Rebus” van Alexander Comitas. Dit werk werd in opdracht van “Stella Maris” gecomponeerd.

Henk Trommel is muziekdocent aan een middelbare school te Aalsmeer. Hij leidt regelmatig themadagen en projecten voor zangers en koordirigenten. Ook verzorgt hij lezingen met kerkmuzikale- en liturgische onderwerpen.